Wednesday, March 13, 2013

Vrei o rinoplastie? Primavara este momentul potrivit


Influenta vremii asupra starii de spirit este mereu un subiect de discutie. De aceea, mai ales in domeniul interventiilorestetice invazive, medicii chirurgi sunt cei care recomanda pacientilor consultarea calendarului inainte de programarea unei operatii.

Un anotimp bine ales poate grabi perioada de recuperare sau miscora gradul de disconfort. Rinoplastia este cea mai indicata in pragul primaverii.

Decizia realizarii unei operatii chirurgicale este de regula una personala, fiind determinata de necesitatea sa, dar si de disponibilitatea temporala si financiara a pacientului. Un factor important, dar neglijat in aceasta ecuatie, este perioada anului in care se realizeaza acesta interventie. Manifestarile climatice sunt resimtite cu usurinta de corpul uman, iar daca aceste efecte devin cunoscute, pot fi exploatate cu succes in folos propriu. 

Primavara – cel mai recomandat sezon pentru rinoplastie
In functie de sezon, anumite variatii pot avea efecte asupra starii de sanatate a pacientului, mai ales cel proaspat operat. Organismul reactioneaza diferit la acestea, depinzand de tipul interventiei realizate si predispozitiile anterioare datorate istoricului medical. In general, primavara este in majoritatea cazurilor cel mai indicat sezon pentru procedurile invazive, din motive obiective precum perioada de recuperare postoperatorie.

Dintre toate procedurile, cele mai avantajate de sezonul primaverii sunt rinoplastiile, deoarece temperaturile medii specifice perioadei ajuta la o recuperare rapida. Acestea fac mai putin probabila o vasodilatatie periferica, astfel incat edemul si echimozele prezente se resorb cu usurinta, iar atelele specifice nu produc disconfort suplimentar. In plus, nasul recent operat este ferit de sensibilitatea sporita datorata temperaturilor ridicate si radiatiilor ultraviolete in exces.

Ce presupune rinoplastia?
Rinoplastia urmareste modificarea dimensiunilor si formei nasului in armonie cu restul fetei. Aceasta interventie estetica poate corecta malformatii sau defecte postraumatice, care determina de multe ori probleme respiratorii. Mai mult, beneficiile pot fi extinse la nivel estetic, sporind nivelul de incredere al pacientului.

Operatia consta in dezlipirea partilor moi de pe scheletul osteocartilaginos, pentru a permite modelarea acestuia in forma dorita. Interventia poate fi inchisa si se realizeaza prin incizii in interiorul nasului care se vindeca cu cicatrice invizibile, dar si deschisa, cicatricea fiind minora si situandu-se la baza nasului, insa aceasta metoda este preferata in cazul unor operatii complexe.

Inainte de a stabili detaliile interventiei, este foarte importanta determinarea unei eventuale patologii asociate: istoric familial sau personal de sangerare prelungita, mai ales nazala, istoric de alergii, abuz de medicamente, consum cronic de aspirina. Ulterior, se va discuta masura in care se poate interveni pentru a imbunatati conturul nasului.

Rezultate si perioada de recuperare
In functie de complexitatea situatiei, anestezia poate fi facuta la nivel local sau general, iar operatia necesita in medie 1-2 ore, cu extindere pana la 4. Rinoplastia este una dintre cele mai dificile interventii din cadrul chirurgiei plastice, de aceea rezultatul final este evident dupa 6-12 luni, timp in care nasul sufera transformari permanente.

Postoperator, durerile resimtite la nivelul nasului sau in zona capului pot fi combatute medicamentos. In plus este necesara mentinerea unei atele si a unui tamponament, iar prezenta edemului (umflatura) si a unui grad variabil de echimoze (vanatai) este foarte posibila. Pacientii care au suferit o rinoplastie se pot intoarce la activitatile specifice la o saptamana de la interventie.


Programari:
Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

No comments: