Monday, March 21, 2011

Cancerul mamar si reconstructia sanului!

Am ales un subiect mai trist dar care cred ca va fi in beneficiul a numeroase persoane.

Reconstructia sanului (proteza mamara) are ca scop refacerea unui san de aspect natural ca forma si volum, atunci cind acesta lipseste dupa o operatie de mastectomie. Aceasta operatie are o mare incarcatura psiho-emotionala pentru o femeie care a pierdut sanul in urma unei ablatii postneoplazice sau de alta natura.

Reconstructia sanului (proteza mamara) are ca urmare imbunatatirea imaginii de sine, creste increderea in fortele proprii si calitatea vietii persoanei in cauza.

Ce este Mastectomia?
Mastectomia este operatia chirurgicala de indepartarea a sanului avand ca scop vindecarea de cancer mamar. Femeile tinere care sunt supuse unui risc crescut de a dezvolta cancer la san, pot fi puse in situatia de a face alegeri pripite despre tratament , fara a tine cont pe deplin de optiunile lor. Femeile tinere prezinta un risc crescut deoarece au o mutatie genetica si opteaza in numar tot mai mare pentru mastectomia profilactica.

Un medic si cercetatori in genetica din Australia, a declarat ca tendinta s-a datorat unui numar de factori si nu in ultimul rand procentului mare de acceptabilitate (87%) a tratamentului pentru femeile percepute a avea un risc crescut de aparitie a cancerului la san si o mutatie genetica.

Exista un numar mare de femei care au probleme cu spatele si se gandesc imediat ca ar putea avea cancer. In incercarea de prevenire si tratare femeile ar trebui sa ia in considerare toate optiunile de tratament pentru a nu regreta peste un numar de ani.

Un alt factor important de influentare a luarea deciziilor ar putea fi mass-media, care prezinta povesti emotionante despre paciente care au fost supuse mastectomiei. Aceasta optiune de tratament este prezentata ca si cum ar fi singura solutie si optiune la care ar putea apela femeile. Au fost efectuate studii importante in domeniul geneticii insa mai este nevoie de cercetare in domeniu.

Cercetatorii considera ca este de datoria medicilor de familie si a specialistilor in domeniu sa asigure consiliere femeilor afectate si care se afla intr-un moment de stres si incertitudine. Ar trebui sa le fie prezentate toate optiunile de prevenire si tratare ca mai apoi sa ia decizia cea mai buna impreuna cu medicul.

Daca am trecut de acel proces distrugator din punct de vedere fizic si psihic, este momentul sa ne orientam spre refacerea sanului cu implant mamar. (DE STIUT!!! - pentru ca majoritatea doamnelor si domnisoarelor nu sunt informate. RECONSTRUCTIA ESTE GRATUITA IN SPITALE)

Eu pot face operatia?
Da, majoritatea pacientelor dupa mastectomie sint potrivite din punct de vedere medical pentru mastectomie, multe in acelasi timp cu mastectomia. Cele mai bune candidate sint cele la care cancerul s-a excizat cit mai bine posibil. Totusi, exista motive serioase de temporizare. Multe femei nu se simt confortabil sa ia in considerare toate optiunile in timp ce se lupta sa admita ca au cancer. Altele, pur si simplu, nu mai doresc operatii. Unele paciente pot fi sfatuite sa astepte mai ales daca se va folosi pentru reconstructie o tehnica mai complicata utilizind lambouri tegumentare si tesuturile subiacente. Femei cu alte probleme medicale: obezitate, HTA, fumat, pot fi sfatuite sa astepte. Oricum, trebuie sa fiti informate despre reconstructia de sin pentru a va pregati cu mai mult optimism. 

Dl Doctor Stana recomanda o perioada de asteptare intre 6-8 luni dupa terminarea sedintelor de chimioterapie si apoi sa va ganditi la interventie

OPERATIA. Exista mai multe optiuni pentru reconstructia sinului pe care chirurgul le va discuta cu dvs. 

EXPANDAREA TISULARA este cea mai comuna tehnica, combina expandarea tegumentara cu insertia implantului. Dupa mastectomie, se va insera un expander sub piele si muschiul pectoral. Printr-o valva ingropata sub piele, va injecta periodic ser fiziologic pentru a umple gradual expanderul timp de citeva saptamini sau luni. Dupa ce aria tegumentara s-a intins suficient, expanderul se indeparteaza in a 2-a operatie si se va plasa in loc un implant permanent. Unele expandere se pot lasa pe loc ca un implant final. Complexul areolar se va reconstrui ulterior. Unele paciente nu necesita expandare tisulara prealabila. La acestea, chirurgul va introduce implantul definitiv in prima operatie.

RECONSTRUCTIA UTILIZIND LAMBOURI. Alternativa prin care se creeaza un lambou tegumentar utilizind tesuturi luate din alte parti ale corpului, cum ar fi:spatele, abdomenul sau fesele. Una din tehnici- tesutul ramine atasat de locul sau de origine, mentinind aportul sanguin. Lamboul consistind din piele, grasime, muschi cu aportul lor sanguin, este tunelizat sub pielea toracelui creind un buzunar pentru implant sau in anumite cazuri creind sinul insusi; fara a fi nevoie de implant. Alta tehnica chirurgicala foloseste tesuturi ce sint indepartate chirurgical de pe abdomen, coapse sau fese, apoi,se transplanteaza la torace prin conectarea vaselor proprii la cele din regiunea toracelui.

Aceasta procedura necesita aptitudini de microcchirurgie. Vor ramine cicatrici in ambele locuri: cel donator si cel receptor, recuperarea va dura mai mult. Pe de alta parte cind sinul este reconstruit cu propriile tesuturi, rezultatele sint mult mai firesti si nu mai exista probleme in legatura cu o eventuala reactie de respingere a implantului. In anumite cazuri este si avantajul obtinerii unui abdomen mai plat. Operatia initiala este cea mai complexa. Ulterior, poate fi necesar sa se inlocuiasca expanderul cu un implant sau a se reconstrui complexul areolar. Multi chirurgi recomanda operatii ulterioare pentru a reduce, mari sau ridicaa sinul sanatos pentru a se potrivi cu cel nou creat. Aceste operatii lasa cicatrici si pot sa nu fie acoperite de asigurari. 

POSTOPERATOR. Va veti simti obosita si slabita pentru 1-2 saptamini. Disconfortul se poate controla cu medicamente. Va veti externa la 3-5 zile depinzind de complexitatea procedurii. Multe operatii necesita tuburi de dren pentru a indeparta colectiile de lichide ce pot apare; se indeparteaza in 7 zile. Firele se scot la 10-14 zile.

REVENIREA LA NORMAL. Va dura pana la 6 saptamini sa va reveniti dupa operatie. Daca se folosesc implantele recuperarea este mai rapida. Operatia nu va restaura senzatia normala a sinului dvs., dar in timp sensibilitatea se va imbunatati. Majoritatea cicatricilor se vor estompa, pe timpul a 1-2 ani, dar nu vor dispare complet. Cu cit calitatea reconstructiei va fi mai ridicata cu atit va vor deranja mai putin cicatricile. Respectati instructiunile chirurgului dvs. asupra momentului in care sa va reluati activitatea dvs. normala. Evitati sa ridicati greutati! Evitati sportul si activitatea sexuala timp de 3-6 saptamini.