Friday, July 16, 2010

Simte tot ce te inconjoara! Scapa de "deviatia de sept"

Te-ai saturat sa te tot chinui sa respiri, sforai iar partenerul tot continua sa te trezeasca cand somnul ti-e mai drag, cand privesti in oglinda nasul tine sa stea "dupa vant", iti ascunzi figura in poze spunand ca vrei sa iti pui in evidenta trupul? inseamna ca ai o problema care "urla" sa fie rezolvata.

Dar ce e "deviatia asta de sept" de care tot auzi?
Deviatia de sept poate fi o simpla variatie a structurii normale putand sa apara în timpul dezvoltarii prenatale, în timpul nasterii sau pe masura ce nasul creste. De asemena, afectiunea poate sa apara ca urmare a unui traumatism nazal. 
In termeni generali, septul este un perete care separa doua cavitati. La nivelul nasului, septul este un perete subtire care separa nara dreapta de cea stanga si are rolul de a sustine nasul si de a directiona fluxul de aer inspirat.

In partea posterioara, septul nazal este format dintr-un os subtire, iar in partea anterioara din cartilaj. În mod normal, acesta este relativ drept si pozitionat în centrul nasului. Atunci cand septul nazal este suficient deplasat catre una dintre parti, poate duce la afectarea pasajului aerului si a mucusului la nivelul nasului. Aceasta conditie, denumita deviatie de sept, poate determina anumite simptome sau boli.

Si daca am devitie de sept ce pot face?
Tratamentul depinde de simptomele pe care le acuza pacientul: se pot folosi antialgice pentru ameliorarea durerii de cap, decongestionante nazale pentru a reduce secretiile, antibiotice în cazul unei infectii sau, daca simptomele sunt persistente, chirurgia corectiva (numita septoplastie) pentru reconstructia septului nazal.

...si interventia chirurgicala
Septoplastia este interventia chirurgicala efectuata cu scopul de a îndrepta un sept nazal deformat si astfel de a elimina obstructia cailor nazale. Se poate efectua cu anestezie locala sau generala, decizia fiind bazata pe preferinta pacientului sau indicatia medicului. Operatia are o durata de aproximativ 60-90 minute si, de obicei, pacientul paraseste spitalul dupa 3-4 ore. Medicul chirurg ORL sau plastician va face o incizie în interiorul nasului si va îndeparta mucoasa (un strat subtire de tesut moale) care acopera cartilajul si osul. Septul deformat va fi taiat sau îndreptat, dupa care mucoasa va fi repozitionata peste sept.

Mai important decat atat poti scapa de 2 "dureri de cap" deodata si anume poti face pe langa septoplastie si rinoplastie pentru ca toti din jur sa va laude "nasucul" si sa scapati de neneumarate sicane.

No comments: